Drukloze injectie

Wat is een drukloze injectie?

Een drukloos injectiesysteem voorziet in de mogelijkheid om een vloeistof gecontroleerd in te brengen in muren door middel van capillaire werking.

Wanneer pas ik een drukloze injectie toe?

Een drukloze injectie wordt toegepast in situatie`s waar geen drukkend water aanwezig is en de ondergrond beschikt over voldoende capillaire werking. Een drukloze injectie is vaak erg effectief tegen optrekkend vocht in de stenen muren van oudere woningen. Deze muren zijn vaak te poreus om succesvol onder druk geïnjecteerd te kunnen worden. De specifieke vloeistof van een drukloos injectiesysteem dringt door over de volledige dikte van de muur tot een hoogte van maximaal 12cm aan beide zijden van de injectielijn, 24cm totaal dus. Door de volledigheid en het grote volume aan materiaal wat ingebracht wordt door een drukloos injectie systeem is de kans op terugkeren van optrekkend vocht nihil.

Hoe werkt een drukloze injectie?

Op te bepalen hoogte en diepte wordt het drukloos injectiesysteem aangebracht in de muren. Het systeem doet hierna zelf zijn werk over een periode uiteenlopend van 2 tot 10 dagen. De muren nemen de vloeistof zelf op door het capillair vermogen van de steen. In deze periode word het systeem dagelijks gecontroleerd op functioneren en waar nodig bijgestuurd. Wanneer de vloeistof in contact komt met water veranderd deze in een dun elastische massa welke scheur overbruggend is en niet verrot of aangetast wordt door langdurige blootstelling aan vocht.

Kan je in elke muur drukloos injecteren?

Helaas niet. Om een drukloos injectiesysteem succesvol toe te passen is het van belang dat de eigenschappen van de muren dit toe laten. Dit is tijdens een onderzoek snel uit te sluiten. Wanneer er drukloos geïnjecteerd wordt in de verkeerde situatie heeft het systeem geen enkele werking. Beschikt de muur wel over de juiste eigenschappen dan is een drukloze injectie een zeer effectieve, en duurzame methode om optrekkend vocht te bestrijden.